Een kunstgalerij die naam gemaakt heeft in Brussel… La Galerie sans nom

Tentoonstelling in Ukkel (Les Deux Alices) van 12 tot 21 oktober: Histoires de mémoires 

Elke tentoonstelling van La Galerie sans nom is een evenement op zich. In oktober 2012 vindt een nieuwe happening plaats, meer bepaald in Ukkel, op de terreinen van het vroegere ziekenhuis Les Deux Alices. De galerij heeft steeds weer de ambitie om tijdelijk een ruimte in te richten, met een knipoog naar het culturele erfgoed van een symbolische wijk of plaats in de Europese hoofdstad. De site in Ukkel zal tegen eind 2014 een volledige reconversie ondergaan om plaats te bieden aan woningen van topkwaliteit (vastgoedpromotor: Beaufort House). Dit najaar zullen 16 kunstenaars hun belangrijkste werken rond het thema ‘herinneringen’ tentoonstellen, op deze historische plaats in de gemeente Ukkel.

Een galerij met passie runnen

Sylvie van Lerberghe en Barbara Stas de Richelle van La Galerie sans nom organiseren al meer dan tien jaar met hart en ziel evenementen met een artistieke insteek op eerder onverwachte en mythische plaatsen in Brussel die gerenoveerd worden. De focus ligt daarbij op een “grote collectieve expositie, telkens rond een ander centraal thema bij iedere voorstelling aan het publiek”. De traditie wil bovendien dat elke tentoonstelling van de galerij talentrijke schilders, beeldhouwers en fotografen verenigt. Zowel bij gevestigde waarden als jonge talenten gaat het er bij de selectie van de werken om dat ze bijzonder doordacht en geslaagd zijn en bovendien weten te raken.

Beide dames hebben een grote passie voor kunst en zijn steeds op ontdekkingstocht. Ze gaan een ware dialoog aan, zowel met fervente aanhangers als groentjes op het vlak van hedendaagse kunst. Sylvie van Lerberghe voegt eraan toe dat “het oog zich door de jaren heen voedt en dat ook de gevoeligheid voor het ene of het andere evolueert”. Een vijftiental jaren geleden had de beeldhouwkunst het duidelijk moeilijker om zich artistiek te positioneren. Daarom heeft La Galerie sans nom die kunstvorm naast de schilderkunst en de fotografie in haar tentoonstellingen opgenomen.

Bij elke tentoonstelling hechten Sylvie en Barbara veel belang aan het collectieve kader. Het is cruciaal dat de kunstwerken zich op de juiste plaats en hoogte bevinden. Op die manier ontstaat er telkens weer een bijzondere sfeer. Barbara Stas de Richelle: “Wanneer een plaats voldoende groot is en de nodige ademruimte biedt, kunnen we elke aanwezige artiest een ‘persoonlijke’ expositie bieden, wat neerkomt op een twintigtal kunstwerken per deelnemer. Interactie wordt dan een evidentie. En dat is nu net de uitdaging: een samenhangend geheel met een mooie rode draad creëren, waarbij het werk van de ene kunstenaar in volle harmonie met dat van een andere schittert.” Een aantal (a)typische voorbeelden van keuzes voor een bepaalde plaats: de ateliers Maille à l’envers, de kraamkliniek Sint-Elisabeth, de Espace Victoire en last but not least Les 2 Alices.

Van verleden naar heden in Les Deux Alices

Histoires de mémoires, een intrinsieke link met het thema ‘herinneringen’ en een rechtstreekse link met dit culturele erfgoed in het zuiden van het Brussels Gewest… Eén van de belangrijkste doelstellingen van beide hoofdrolspelers van La Galerie sans nom is de uitdrukkelijke wens om zichtbare en tastbare sporen van het ziekenhuis Les Deux Alices te conserveren. Op artistiek vlak zal de tentoonstelling een subtiele historische en toekomstige brug slaan tussen het ziekenhuis en het vastgoedproject van promotor Beaufort House http://www.beauforthouse.be/maq.cfm?lang=en&clid=449&category=&estates_ID=107786). Gedelegeerd bestuurder Philippe Weidner geloofde resoluut in deze korte exhibitie – van 12 tot 21 oktober 2012.

Bij de keuze van de locatie, Les Deux Alices, waren de omvang van het vroegere ziekenhuis en de hoogte van de plafonds meteen doorslaggevend, want goed voor een schitterende oppervlakte van meer dan 1.500 m². De ruimte moest bij voorkeur ruw en zo ver mogelijk gestript zijn want dat laat de meeste opties toe qua indeling. Sylvie van Lerberghe en Barbara Stas de Richelle vinden elkaar in hun gedeelde passie voor kunst en stellen op die schitterende manier hun nieuwe expositie voor: een niet alledaagse keuze van 16 artiesten (details in bijlage), het resultaat van een constante zoektocht naar emoties. Barbara Stas de Richelle: “Het enthousiasme voor het opzetten van dergelijke tentoonstellingen wordt aangewakkerd door de steun van mecenassen. De artiesten zijn dan weer enorm opgetogen over de persaandacht die dergelijke evenementen opleveren. Een mooie manier om de schijnwerpers te richten op het œuvre van soms eerder miskende kunstenaars die absoluut een bezoek verdienen”.

Barbara en Sylvie, korte biografie

Barbara Stas de Richelle

Barbara is gepassioneerd door kunst en reizen. Als jong volwassene vinden we haar in het kleurrijke Polynesië, waar de schilder Gauguin zijn œuvre voltooid heeft. Terug in België ontmoet ze Sylvie van Lerberghe, die haar grote vriendin en zakenpartner wordt. Al tien jaar lang organiseren ze samen een jaarlijkse, flink gemediatiseerde afspraak waarbij kunst centraal staat. Momenteel verblijft Barbara op de Cap d’Antibes. Ze woont er in het huis waarin ze opgroeide en dat van september tot juni als gastenverblijf gebruikt wordt.

Sylvie van Lerberghe

Sylvie is fotografe van 1970 tot 1975. Ze is de trotse moeder van drie dochters, raakt gepassioneerd door de schilderkunst en trekt tot in 1997 met haar penselen de wereld rond. In 1998 ontmoet ze Barbara. Het concrete resultaat van hun hechte vriendschap mag er zijn: een eerste tentoonstelling die tot een beloftevol succesverhaal leidt, La Galerie sans nom. Sylvie woont nu in Brussel, waar ze haar schilderwerk verderzet.

Mvg.

Samenvatting/Praktishe aspekten van de tentoonstelling

La Galerie sans nom

Barbara Stas de Richelle et Sylvie van Lerberghe

Histoires de mémoires

16 artisten : details hierbij

Visuals via https://www.lagaleriesansnom.com/LaGalerieSansNom2012-Photos-Artistes.zip

Sinds vrijdag 12 tot en met zondag 21 oktober 2012, 11uur tot 19uur

(nocturne le 18.10.12. jusqu’à 21h00 + vin de clôture le 21.10.12. jusqu’à 20h00)

Gratis ingang – Uitnodiging verplicht via website

Les Deux Alice cliniek

Groeselenberg 57

1180 Ukkel

www.lagaleriesansnom.com

barbara@lagaleriesansnom.com

sylvie@lagaleriesansnom.com

Press relations

FLConsult

Florence Legein + Michel Grossmann

0477 425 926 + 0477 337 302

florence@flconsult.be + michel@flconsult.be

Histoires de mémoires, 16 artisten, sinds 12 tot en met 21 october

https://www.lagaleriesansnom.com/artistes/

Comments are closed.